Suoramyynti, Toimijat, Verkostomarkkinointi

Suoramyyntifirmat: PM-International & FitLine

Yksi suurimmista Suomessa toimivista suoramyyntifirmoista on maailmanlaajuisesti toimiva, alkujaan saksalainen PM-International AG. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat FitLine-raintolisät sekä kosmetiikkaa. Kerron ohessa hieman firmasta, sen tuotteista ja sen tarjoamasta jälleenmyyntimahdollisuudesta. Virallinen blogi (FitLine Fakta) on toinen hyvä paikka tutustua firmaan ja sen tuotteisiin.

fitline kauppa

Pm-International AG on Euroopan suurimpia suoramyyntiyrityksiä. Sen perusti vuonna 1993 nykyään sen hallituksen puheenjohtajana toimiva Rolf Sorg. Yrityksen pääkonttori on Luxemburgissa ja sillä on toimintaa yli 40 maassa, noin 400 varsinaista työntekijää ja arviolta yli 150 000 itsenäistä jälleenmyyjää. Yrityksen toiminta on viime vuosina ollut hyvin nousujohteista; vuonna 2016 maailmanlaajuinen liikevaihto oli 460 miljoonaa dollaria, 30 % nousu edellisestä vuodesta. Arvioiden mukaan samanlaisella nousulla liikevaihto ylittää miljardin dollarin rajan vuonna 2020.

Myynnin kasvu on nähty Suomessakin. Suomen osaston (Pm-International Finland Oy) liikevaihto on noussut vuoden 2013 6,4 miljoonasta vuoden 2018 15,8 miljoonaan ely yli kaksinkertaistunut. Menestykselle on tietenkin monia syitä, mutta PM-Internationalilla on vakaa 24 vuoden toimintapohja, pitkälle kehitetyt sekä laadukkaat tuotteet ja sen toimintaan on helppoa liittyä mukaan. FitLinellä on brändäysaseenaan sopimukset usean eurooppalaisen urheilujärjestön ja ammattiurheilijan kanssa – nykyään FitLine on yhteistyössä myös Suomen urheiluliiton kanssa. Harva suoramyyntifirma voi leveillä samankaltaisilla saavutuksilla.

FiLine-tuotteet

PM-Internationalin myydyimpiä tuotteita ovat FitLine-ravintolisät. Näihin kuuluu erilaisia vitamiineja/mineraaleja/aminohappoja yms. ravintoaineita sisältäviä tuotteita, sekä esimerkiksi erikoisvalmisteista yrttiteetä ja probioottista jogurttia. Ravintolisät on tarkoitettu varsinaisen ruokavalion täydentämiseen.

FitLine-perheestä löytyy sopiva tuota lähes jokaiseen käyttötarpeeseen (painonhallinta, ruoansulatus, lihaskunto, palautuminen) ja ne soveltuvat niin lapsille, aikuisille kuin vanhuksille. Suosituin yksittäinen tuotepaketti lienee ns. Optimaalisetti, johon kuuluu FitLine Activize, FitLine Basics ja FitLine Restorate -jauhot. Näitä nautitaan päivittäin tärkeiden veteen sekoitettuna ravintoaineiden saannin varmistamiseksi. Yksi setti kestää aina yhden kuukauden (tai enemmänkin).

PM myy myös kosmetiikkaa. Ennen nämä tuotteet tunnettiin nimellä BeautyLine, mutta nimi on äskettäin vaihtunut muotoon FitLine skin. Näihin kuuluu niin ryppyjä vähentäviä, ihoa puhdistavia ja hoitavia voiteita kuin suihkugeelejä. Omien tuietojeni mukaan nämä ovat vain pienessä osassa Suomen osaston myynnistä ravintolisien suosioon verrattuna. Ihan toimivia tuotteita nuo voiteetkin ovat.

Kaikkien PM:n tuotteiden laadun takeena ovat korkealaatuiset, synergistiset (yhdessä toimivat) ja puhtaat raaka-aineet sekä pitkän kehityksen kautta syntyneet valmistusmenetelmät. Esimerkiksi FitLine Activize sisältää ainesosia, jotka on tuotu yhteen niiden piristävien tai energiaaineenvaihduntaa tehostavien vaikutusten vuoksi. Tuotteet valmistetaan Saksan lääketeollisuuden noudattamien Good Manufacturing Practice -standardien mukaisesti ja niiden laatu tarkistetaan riippumattomasti ja säännöllisesti TÜV SÜD ELAB -organisaation toimesta. Kaikki FitLine-tuotteet on hyväksytty ns. Kölnin listalle (Kölner liste), eli doping-vapaiden lisäravinteiden luetteloon.

FitLine-tuotteista löytyy paljon keskustelua verkossa, niin kuin suoramyynnistä yleensä. Osa käyttäjistä suorastaan vannoo FitLinen toimivuuden nimeen, kertoen kuinka heidän yleinen hyvinvointinsa on parantunut merkittävästi ravintolisien käytön aloittamisen jälkeen. Kritiikkiäkin löytyy, tosin tämä keskittyy enemmänkin PM-International liiketoimintamalliin kuin itse tuotteisiin. Esimerkiksi FitLinen suhteellista hintaa on kritisoitu, mutta yleisen esimerkin mukaan Optimaalisetin käyttö maksaa noin kahvikupin verran päivässä. Se, onko tämä kallista vai ei, lienee kunkin itsensä päätettävissä.

PM-Internationalin jälleenmyyntijärjestelmä

PM-International myy tuotteitaan vain suoraan verkkokaupastaan, konttorin myymälästä Vantaalla tai jälleenmyyjiensä kautta. Tuotteita voi ostaa vain omaan käyttöönsä jos haluaa, mutta jälleenmyyjäksi ryhtyminen ei vaadi muuta kuin rekisteröintiä, tuotteiden ostoa ja 22 euron liittymismaksua. Jälleenmyyjä ansaitsee suoraan myydyistä tuotteista ja keräämistään ”bonuspisteistä”. Samoin bonusta saa saavutettuaan tietyn myyntirajapyykin. Verkostoon uusia ihmisiä värväävä saa osingot tiimijäseniltään ja alennuksia tilatuista tuotteista. Myynnin kasvaessa jälleenmyyjän nimike verkoston sisällä muuttuu ja mitä korkeampi nimike, sitä enemmän voi käyttää hyödykseen erilaisia lisäetuja.

PM-Internationalin tarjoamia lisäetuja myyjilleen ovat mm.

  • Koulutusohjelma: Mahdollisuus saada ilmaista/edullista koulutusta ja opastusta tuotteista ja yleisesti myynnistä, verkoston toiminnasta sekä muista oleellisista asioista.
  • Edustusauto: International Marketing Manager -tasosta lähtien käyttöönsä saa työsuhdeauton maksuttomalla leasing-ohjelmalla. Auton merkki voi olla tasosta riippuen Kia, BMW tai Porsche.
  • Matkaetu: Ilmaisia aurinkomatkoja Euroopassa ja muualla maailmassa. Menestyneimmät voivat mm. käydä vierailemassa perustaja Rolf Sorgin huvilalla Rivieralla.
  • Eläkeohjelma: Menestyneille myyjille tarkoitettu, maailman suurimman vakuutusyhtiön kanssa tehty eläkeohjelma, jossa PM-International maksaa lisäeläkettä jopa 1250 euroa kuukaudessa.

Miten PM-International eroaa muista suoramyyntiyrityksistä

PM-International on tosiaankin Euroopan suurimpia suoramyyntiyrityksiä ja sillä on vahva maine varsinkin kotimaassaan Saksassa. Se tunnetaan yhtenä menestyneimmistä keskikokoisista saksalaisista yrityksistä ja sillä on useampia sponsorisopimuksia saksalaisten urheilijoiden ja urheiluliittojen kanssa. Yhtiö on yhteistyössä myös muiden maiden urheilujärjestöjen kanssa, mukaan lukien SUL eli Suomen urheiluliitto. Yhtiön toiminnan merkittävyydestä ja laajuudesta kertoo vähän sekin, että se on suurin yksittäinen sponsori World Vision-järjestölle, joka siis järjestää kummilapsisopimuksia apua tarvitseville lapsille Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa-Amerikassa.

Toinen asia, mikä erottaa PM-Internationalin kilpailijoistaan on sen pitkäaikainen, vapaaehtoinen yhteistyö laadunvalvontatoimijoiden ja tutkimuslaboratorioiden kanssa, jonka kautta yhtö pyrkii jatkuvasti kehittämään tuotevalikoimaansa. Viime vuonna PM aloitti yhteistyön Luxembourg Institute of Technologyn (LIST) kanssa, tavoitteenaan kehittää luontaistuotealan tutkimusta ja tuotteiden kehittämistä. Kuten jo mainittu, tuotteet valmistetaan GMP-standardien mukaisesti lääketehtaassa ja niiden laatu tarkastetaan TÜV SÜD ELAB -tutkimuslaboratorion toimesta säännöllisesti. Kaikki FitLine-tuotteet on hyväksytty ns. Kölnin listalle (Kölner liste), eli doping-vapaiden lisäravinteiden luettelolle.

Kolmanneksi vielä mainittakoon toistamiseen PM:n poikkeuksellinen opastusohjelma. Jälleenmyyjäksi ryhtymiseen kuuluu 50 euron edestä opetusmateriaalia ja demotuotteita kaupan päälle. Myyjä saa halutessaan koulusta ja ohjeistusta tuotteista, niiden markkinoinnista, myynnistä ja yrityksen toiminnan pyörittämisestä, joka kuukausi. Tätä eivät suurin osa suoramyyntiyrityksistä tietääkseni tarjoa, ainakaan kaupan päälle.

Lopuksi mielipiteeni

Verkostomarkkinointi/suoramuyynti on kiistelty ala. Kuten jo aiemmassa artikkelissa totesin, suuri osa ihmisistä pitää koko myntijärjestelmää epäilyttävänä tai suorastaan pyramidihuijauksena. Tämä ei kuitenkaan vastaa todellisuutta, ainakaan PM-Internationalin kohdalla. Heidän myymänsä tuotteet ovat tutkittuja ja tarkkailtuja ja niillä on kaikki asianomaiset viralliset laatu- ja turvallisuusluokitukset. Tuotteet ovat toimivia ja asianmukaisesti hinnoiteltuja. Yrityksellä itsellään on laajaa kansainvälistä toimintaa, yhteistyötä erilaisten järjestöjen kanssa ja sponsorisopimuksia.

Itselläni on yhteistyöstä firman jonkin verran kokemusta. Suuri osa tuntemistani myyjistä myyvät FitLinea muun hyvinvointi-/kauneusalan yrityksen sivussa tai muuten sivutoimisesti. Tiedän kuitenkin jo pari myyjää, jotka ovat mm. käyneet edellä mainituilla etelänmatkoilla ja saavuttaneet nämä autoedut jne. Eli menestys Suomen markkinoillakin on mahdollista. Mitä tulee verkostomarkkinointiin, uskon että firman jatkuvassa nousussa olevat tulokset ja tuotteiden laatu kantavat sen pidemmälle monet muut kilpailijat. Yhteistyö Urheiluliiton kanssa myös edistänee yhtiön toimintaa Suomessa.

Vinkkaa ystävälle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *